Treriksröset
 


 

År 1897 byggdes ett röse av ryssar och norrmän för att markera de tre rikenas gräns, Norge, Ryssland (nuvarande Finland) och Sverige. Meningen var att placera sk ”Hjärtestenarna”, försedda med de olika ländernas vapen på. Ingen svensk var närvarande pga att Sverige och Norge inte kunde enas om en gränskommissarie, och detta ledde till att det blev ett vanligt stenröse istället.

År 1901 hade enigheten uppnåtts angående om en ny gränskommission. Röset skulle cementeras men dessvärre räckte cementen enbart till överdelen, vilket medförde att röset ganska snabbt blev illa medfaret av väder, vind och isgång. Nuvarande röset blev uppfört år 1926.
   

De sk. Hjärtestenarna (svensk, finsk och norsk)

     


Treriksröset på vintern

 

Vandringsleden till Treriksröset startar från Kilpisjärvi som ligger ca. 11 mil norr om
Karesuando efter väg E8 på finska sidan.

På vintern kan du ta dig till Treriksröset med skotern eller skidor.

Sommartid finns det två sätt att ta sig till Treriksröset:

Du kan ta turistbåten, ”m/s Malla” från Kilpisjärvi till Koltaluokta. (Koltaluokta är ett gammalt sameviste.) Resan med båt tar ca 45 minuter. Därefter tar Du den 3 km långa stigen till själva Treriksröset. Stigen är spångad på blöta ställen. Ta gärna med dig en matsäck för att fika vid röset. Båten stannar vid stranden och väntar ca. 2 timmar.
   
 Stigen från Koltaluokta till Treriksröset


         

Du kan även kombinera resan med båt och vandring. Då rekommenderar vi att ni åker med båten dit och vandrar tillbaks. Detta för att ni kan njuta av naturen vid vandring och inte behöver passa båttider.

Om Du vill vandra hela vägen till Treriksröset finns det en vandringsled genom
Malla nationalpark. Stigen börjar från byns norra ände. Stigen går genom Finlands äldsta nationalpark, Malla, som är från 1916.
Sträckan är ca. 11  km, bitvis stenig terräng, så ta god tid på dig...

       
Leden från Kilpisjärvi till Treriksröset