Länsstyrelsens besök på Isosaari
2009-08-18

Sara Borgström från Länsstyrelsen besökte Kuttainen och Isosaari den 18 augusti. Föreningen har sökt bidrag från Länsstyrelsen för att restaurera och bruka markerna.

Hennes uppgift var att kontrollera markerna. Hon tyckte att det som var bra med projektet var att det verkar bli en långsiktighet när nästan alla markägare är med och skrivit kontrakt med föreningen. Vissa delar av ansökningen skulle ändras, exempelvis kan de inte ge bidrag för maskininköp, att hyra maskiner är ett bättre alternativ.

Länstyrelsen betalar ut olika summor för olika marker när dessa brukas eller restaureras (röjs upp) Vi fick lära oss att i torrare marker som inte brukats under en längre tid kommer det vanligtvis upp såna växter som bättre bidrag. Jag som själv var med på vandringen imponerades av hennes kunskaper inom området, men också av själva Isosaari. Mycket har förändrats sedan jag var pojke. Det känns att det kan liknas vid när Törnrosa väcktes ur sömnen.

Tog med kameran och dokumenterade händelsen, tog också bilder på igenvuxna ängar och nedfallna lador. Allt detta visar hur våra förfäder brukat flitigt jorden. Man kan känna historiens vingslag, också genom det att det berättas att den första som kom till Kuttainen var bosatt på Isosaari. Växterna som jag med på några bilder vet jag inte namnet på, men de är ovanliga växter som också Länsstyrelsen påstod. De ängar var de växer dokumenterades och ger ett högre bidrag till föreningen vid en restaurering.

Det känns att vi är på rätt väg.

 

 
 


 

 
   
 

 
 


Växter som jag fick med på bild, är det någon som vet vad de heter?
 

 
   
 

 
 


Sara Borgström och Arne Esberg undersöker växtligheten på Isosaari.
 

 
 

 
 


Lador och ängar

 
   
 

 
 


Ängar och lador som våra förfäder tagit fram som nu sett sina bästa dagar.

 
     
 

 
 


Utsikt mot byn
 

Torr tolett!

Nyslagen äng på Isosaari

 
 


Kossan ligger oberört.


Är det här kalven till korna?