Bärgning av färja i Kuttainen

Färjan i Kuttainen som går till Isosaari har varit under vattnet i ett antal år. Pontonerna vattenfylldes och färjan sjönk. Många förslag har kommit in hur vi ska kunna bärga den, det har talats om luftkuddar, stora grävmaskiner och att pumpa ut vattnet ur pontonerna. Nu till helgen blev den bärgat genom att pumpa ut vattnet från pontonerna. .

Bärgningen påbörjades redan på kvällen torsdagen den 11 juni. Arbetet fortsatte på fredagskvällen den 12 juni, klockan 03:00 på natten mot lördagen var det klart. Många av byborna följde arbetet med spänning, få se om det lyckas? Uppskattningsvis var det ca 80 tal bybor som var där på en och samma gång, betydligt fler om man också räknar dem som var en en kort stund och följde med i arbetet. Här kände vi att det här är en by som verkligen lever, många av oss tänkte att nog borde de politiker från kommunen som dagarna före beslutat att lägga ner skolan i byn se det här. Här finns framtidstron.

Vi hade hjälp av Bror Pounu som har dykarutbildning och som redan förra sommaren hade varit och kontrollerat att färjan ligger på en stor sten. Tipset han hade fått var att enbart genom att täta alla luckor och pumpa ut vattnet från pontonerna skall räcka.

Klockan var ca: 21:00 när det första resultatet kom, ett hörn av färjan flöt upp. Senare hade vi hjälp av Rune Dagfjäll med sin traktor för att justera in färjan i rätt läge och till sist dra upp den på land.

Ett flertal av bärgarna började ge upp, men tanken "Nu eller aldrig" fick det att gå vägen. För alla visste att om vi ger upp nu kommer det att vara svårt att uppbåda ett nytt bärgningsförsök.