Vandringsled
Karesuando - Mertajärvi/Idivuoma


 
Beskrivning:
Vandringsleden startar från toppen av Kaarevaara dit man kan ta sig med bil om man kör fem kilometer österut efter väg 99 sen en 5 km lång enskild väg upp till Kaarevaara.

Vandringen börjar på en hård stig nerför Kaarevaara, efter cirka fem kilometer kommer vi fram till Pajatusjoki vindskydd med själva bäcken Pajatusjoki ungefär tvåhundra meter längre fram. Över bäcken går det en bro och det är spångat fram till bron, man kan med fördel ta vatten från bäcken och koka kaffe eller dricka det direkt ur bäcken.

Sedan fortsätter vi vandringen vidare över berget Tulinkivaara, som är kal på toppen och med en underbar utsikt. Tulinkivaara består av två toppar, och när vi kommit över båda så närmar vi oss en grupp små sjöar som heter Rautujärvet. Vid en av sjöarna ligger en raststuga där det går att övernatta om man så vill, det finns en kamin och fyra britsar i stugan och utanför stugan en vedbod och utetoalett.
 

Vandringen fortsätter, och efter ungefär två kilometer kommer vi fram till Saarijärvet, en grupp av sjöar vars namn betyder sjöarna med öar. Mitt ibland dessa sjöar finns ett vindskydd med eldplats, matbord och sittbänkar där vi kan pusta ut och ta en fika paus.

Ytterligare ca: tre kilometer längre fram kommer vi fram till en vägvisare.Här kan vi välja om vi vill ta en avstickare på ungefär 500 m till Syväjärvi stugan, eller fortsätta cirka trehundra meter fram till ett vindskydd vid Huuajärvi. Syväjärvi stugan har två britsar, matbord, torkställ, kamin mm, utanför finns utetoalett och vedbod, här kan man vila ut, laga mat eller övernatta. Huuajärvi vindskydd ligger vid stranden till just Huuajärvi, det är samma typ av vindskydd som dom övriga som beskrivits här ovan
     

Vi fortsätter och efter drygt en kilometer från Huuajärvi är vi framme vid Koulusjärvi, en förhållandevis stor sjö. Mycket vackert vid Koulusjärvi på en udde ligger en stuga som har 7 sovplatser i två sovrum plus ett allrum med kamin, matbord, torkställningar mm. Utanför finns vedbod, utetoalett och en eldstad typ grillplats
 

Vi vandrar vidare från Koulusjärvi stugan ungefär en kilometer, så stöter vi på ett vindskydd igen, det är ett likadant vindskydd som de andra vindskydden vilka beskrivits tidigare.

Ungefär 2,5 km från vindskyddet ligger nästa raststuga, Kaarejärvi stugan, som följaktligen ligger vid sjön Kaarejärvi, ungefär lika stor sjö som Koulusjärvi. Denna stuga är en större och äldre stuga än de övriga på den här leden, trots det är den välbevarad och väl underhållen. Här finns sovplatser för 9 – 10 personer på fem breda britsar (typ dubbelsäng), matbord, stolar, kamin mm. Utanför stugan finns sedvanligt en vedbod, utetoalett och grillplats.

Femhundra meter söder om Kaarejärvi ligger en liten sjö vid namn Ahvenjärvi (abborsjön på svenska), dit leder en stig och där finns också ett vindskydd liknande dom andra vindskydden.
   

Från Kaarejärvi fortsätter leden mot syd väst och efter en halv kilometer ansluter leden från Mertajärvi (som vi beskriver senare) vi vandrar vidare mot Idivuoma på en välanvänd led som det till och med går att cykla på. Efter en vandring på cirka tre kilometer är vi på en höjd som heter Jouluvaara (julberget), här står ett vindskydd och väntar, åter ett likadant vindskydd som redan beskrivits. Här uppifrån är det en vacker utsikt över myr och bergslandskapet.
 

Nu fortsätter vi från Jouluvaara, det går lite nerför och det är en fin vandring resten av vägen. Efter två kilometer kommer vi fram till nästa vindskydd som ligger vid en porlande bäck, Siilasjoki, en bäck som förbinder Siilaslompolo med Siilasjärvi. Vindskyddet är av precis samma typ som de övriga vindskydden.
   

Leden går över bron över Siilasjoki och vi fortsätter vandringen mot slutmålet fyra kilometer längre fram. En och en halv kilometer längre fram får vi ytterligare en chans att rasta under taket till ett vindskydd. Det är det sista vindskyddet på den här leden, och den ligger vid stranden till Siilasjärvi.

Nu är det bara slutspurten på 2,5 kilometer kvar. Nu går leden längs en skogsbilväg, det går att ta sig med bil ända till Siilasjärvi. Målet eller starten, det beror på i vilken riktning man vill vandra, ligger vid riksväg 45 en och en halv kilometer söder om Idivuoma.

Från Kaarejärvi kan vi ta leden till Mertajärvi, sträckan är ungefär 10 km. Leden till Mertajärvi börjar strax väster om Kaarejärvi stugan och går längs efter Kaarejärvi. Efter två kilometer träffar vi på en vägvisare där stigen delar sig, en stig leder åt sydost och går till stranden av Kaarejärvi och en privat stuga. Efter ytterligare 1,5 km kommer vi fram till Kaarekielinen vindskydd, som är av samma typ av vindskydd som de övriga vindskydden.

Nu fortsätter leden på myrmarker som är spångad på de besvärligaste ställen, och broar över diken och bäckar. Kring 2,5 kilometer från Kaarekielinen vindskydd så finns Leveäjärvi vindskydd, återigen samma typ av vindskydd som tidigare beskrivits.

Kring Leveäjärvi gjordes förr i tiden myrslåtter av bönderna i Mertajärvi. Det var ett nödvändigt tillskott till foder åt korna då det inte finns så mycket åkermark kring byn.

Nu fortsätter vandringen vidare mot målet, det är cirka tre kilometer kvar till Mertajärvi, stigen går över Kellovaara och går mestadels på hårt och torrt underlag, men där det behövs är det spångat. Vi kommer fram till väg 45 i utkanten av byn Mertajärvi i södra änden av Mertavaara.

Foto. Sune Salomonsson, Gösta Gunnare.

Text. Rune Eliasson