KRIGSSLUTET 1944-1945

Av Karesuando Amatörforskare, Karesuando

Den finska befolkningen evakuerades under hösten 1944. Vädret bidrog till att djur och människor kom över i god kondition. Tyskarnas uppgifter om att allt skulle få vara i befintligt skick efter deras bortdragande, gjorde att folk ej tog med sig så mycket, samtidigt väntade de in i det sista för att göra uppbrott.

Men tyskarna sparade ej på någonting. Visserligen hade det lokala försvarsförbandet lovat att inte förstöra. Men SS‑förbanden brände allt i sin väg. De hade inte så mycket till övers för den tidigare bundsförvanten. Det var en ganska nervös tid. Bombningar, överflygningar, flyktingar och soldater. Vad skulle hända om tyskarnas tillbakaväg skulle bli avstängd? Nåväl finska och kanske även ryska plan försökte störa den tyska tillbakaryckningen ... Samtidigt undveks att förstöra större broar och vägtrummor.

Så en kväll blev trafiken på den finska vägen mycket livlig. Krigsfångar i tusental började sitt återtåg. Tyska vaktstyrkor och lokalförsvarsförband passerade på sin väg uppåt efter vägen. Man kan fråga sig, hur kapaciteten kunde utnyttjas till fullo, men tyskarna var specialister på att kunna ordna. 

Mulornas skriande hördes över älven, man kunde ana sig till vad som väntade dom krigsfångar som ej orkade. Fordon, motorcyklar och hästfordon var på väg, alla åt samma håll. Framemot natten var hela Sakkaravaaara upplyst av en massa eldar. Om man ville se allt från första parkett, var det bara att vandra till älvstranden. Jag hade sett nog, var tidvis inne och arbetade i affären för där fanns mycket att göra. Dit kom kunder som alla hade färska nyheter om det aktuella, samt även funderingar om den fortsatta utvecklingen. 

Några dagar efter denna händelse började även tillbakadragandet av dom tyska elitförbanden. Återigen ökades skramlet av motorljuden. Med dom här flyttade, även dom tvångsutskrivna finska sjuksystrarna och annat arbetsfolk, även tyskarnas glädjeflickor. Dagen efter började en systematisk förstörelse av vägtrummor, broar m.m. allt sprängdes. 

Samtliga bostadshus på den finska sidan brändes ner, dom evakuerade på svenska sidan knöt nävarna och skrek, till ingen hjälp dock. Även dom som trodde sig ha mutat tyskarna och trodde att deras hus skulle räddas fick fel. Den enda bostad som blev kvar, var en bastu där en katta hade fått ungar. (För det har visat sig att dom stora tyrannerna, med möjlighet att vända på hela världsläget, ofta varit riktiga djurvänner ...) Men tyskarna var nu på återtåg. Hårda strider utkämpades i Muonio. Dom första finska trupperna som kom till Palojoensuu, utsattes för ett svidande nederlag, ett helt kompani trötta pojksoldater blev nedgjorda av ett tyskt elitförband. En kall natt vid jultiden kom dom första finska soldaterna till den helt öde och nedbrända finska Karesuando. Efter ett tag klarnade frontlinjerna sålunda att tyskarna hade ena förposter i finska Maunu och sina huvudställningar i Nunnas. Finländarna hade sina förposter i Markkina och en linje i höjd med Auskari och säkringstrupper i Karesuvanto. 

Mycket patrullstrider förekom, men dom tyska förpoststyrkorna var både manstarka och väl förberedda, så dessa höll ställningarna. Nästan dygnet runt sköt dom tyska kanonerna, även finländska i den mån det fanns några, höll sig tystare. En kväll koncentrerade sig tyskarna på Sakkaravaaras nordspets, man kunde höra att detonationerna var starkare än vanligt, det måste röra sig om en pjäs med stor räckvidd och grov pipa. 

På grund av Sovjettruppernas hastiga frammarsch utefter Ishavskusten, blev tyskarna så småningom tvungna att lämna Finland.

Vid samma tillfälle var Finland i tidsnöd och hade alla problem i världen, att få Finland fritt inom utlovad tid. Samtidigt sökte sig dom norska trupperna till Kautokeino och Alta för att förekomma dom ryska truppenheterna som var på väg söderut, efter norska kusten. Ryssarna hann ända fram till Storfjorden innan freden kom. Norrmännen hade sedan vissa svårigheter att bli av med dom ryska trupperna.