Tidigare artiklar

Här kan du läsa tidigare artiklar som är publicerade på hemsidan under 2016


I höst har vi haft otroligt vackra norrsken och vi hoppas att det fortsätter så att våra utländska besökare kan också njuta av dem när det väl kommer till Karesuando. 

Juha Pahajoki 2016-10-13


Karesuando ligger vackert mellan Muonioälv och Kaarevuopio


Foto: Juha Pahajoki


Ibland så kan man göra intressanta fynd på mest oväntade ställen som jag gjorde när jag besökte ett ställe utanför Uleåborg i Finland, nämligen Turkansaaren Ulkoilumuseo.

I kyrkan som finns där så finns det enligt beskrivningen delar från det rivna kyrkan som en gång stod i  Markkina. Bla. dörr och delar av altarornament och en stolpe. Enligt beskrivningen är det författare Samuel Paulaharju som har fått dessa delar till kyrkan.

Mer info hittar ni i följande länk, men tyvärr bara i finska.

http://www.ouka.fi/oulu/ppm/kirkko 
Juha Pahajoki 2016-07-23


Karesuando Marknad 2016 hade mycket folk under helgen och speciellt Dansklacken på dosan var välbesökt på kvällarna. 
Foto: Juha Pahajoki 2016-07-30
Nu är det bråda dagar i ortens enda fårfarm som finns i Isosaari i Kuttainen. Lammningen har startat och fårskötarna har fullt upp att ta hand om dessa små liven.
I Isosaari finns idag 79 tackor och 2 baggar och dessa sköts av två anställda fårskötare. I skrivande stund har det fötts 29 nya lamm i år.

Det finns möjligheter att besöka fåren i Isosaari under dagtid när fårskötarna är på plats och passa på nu när isvägen ännu är farbar. Ta med barnen och hälsa på dessa små nykomlingar.

Ruotsin Kuttasen Isosaaren lampolassa on kiireiset päivät kun karitsat alkavat syntyä. Lampolassa on tällä hetkellä 79 uuhta, 2 pässiä, sekä tällä hetkellä 29 juuri syntynyttä karitsaa ja hoitajana toimii kaksi kokoaikaista lampaanhoitajaa.

Lampolassa on mahdollista vierailla ja käydä katsomassa vastasyntyneitä karitsoja päiväsaikaan kun hoitajat ovat paikalla joten ottakaa lapset mukaan ja vierailkaa lampolassa. Nyt se on vielä helppoa kun jäätie on toiminnassa Isosaareen.


Finns det något vackrare än norrsken som sprakar över himlen i månens sken.......


Foto: Juha Pahajoki 2016-03-19
 
Elke Alberts från Bremen skickar hälsningar till Karesuando
med en akvarell av Karesuando kyrka....