Tidigare artiklar

Här kan du läsa tidigare artiklar som är publicerade på hemsidan under 2014


Midvintermörkret, "Kaamos" bjuder på helt otroliga färgvyer trots solens frånvaro och fullmånen på kvällen fulländade dagen när vi satt vid elden och kokade kaffe.....


Foto: Virpi Pahajoki 20141206


Isfiske har långa traditioner hos oss eftersom fisken har varit en viktig del av maten här uppe. På den tiden var det många som använde även not vid isfisket men idag är det mer sällsynt. Vid låglandet var det sik som man fiskade och i högre upp i fjälls öring och röding.


Juha Pahajoki 20141213


Det finns några ställen i Karesuando-området där det finns bäver och under helgens kanottur så fick jag syn på aspar som bävern hade varit knaga nyligen. På platsen fanns även äldre spår, ca. 5-10 år gamla så det måste vara bäver som har bott här längre tid. Hoppas det inte är ensam djur så att vi kan se även i fortsättning dessa ovanligare djur här uppe.

Foto: Juha Pahajoki 2014-06-07


Den 14. juni var det dags för fårutsläppet i Gruvstadsparken i Kiruna. Det var många Kirunabor som hade kommit för att se när de efterlängtade fåren skulle ut igen på parken.

Dessa får kommer från Isosaari i Kuttainen och har blivit en tradition sedan flera år tillbaka. I år hade föreningen även kaniner och höns.

LKAB bjöd på fika och föreningens fårskötare Lisa Pounu och Marie Torgrim serverade. Lisa och Marie kommer att vara anställda av föreningen under sommaren för att sköta djuren och guida besökare.

Nytt för i år är det att föreningen kommer att ha en enkel fikaservering så passa på och ta en fika när ni besöker Kiruna.

Se fler bilder här


Foto: Juha Pahajoki 2014-06-14


Knipa börjar bli en ovanlig gäst hos oss. De otaliga knipholkarna står tomma efter flera års försök att få ruva sina ägg i fred av skatorna som har blivit fräckare och fräckare för varje år. Skulle det inte vara dags att ta krafttag för att minska dessa för att kniporna skulle återhämta sig.....
 
Foto: Juha Pahajoki 2014-05-24Foto: Håkan Siggemo 2014-05-19

Inge Fälchle, tyskan som vald ett annorlunda färdsätt kom till Karesuando den 18 maj och fortsatte dagen efter mot Nordkap. Hon har startat sin resa i Hannover i Tyskland och färdas med en fart av 25- 30 km/tim. En annolunda semester!Foto: Juha Pahajoki 2014-05-19

Skogsfåglar verkar återhämtat sig i våra trakter. Det är gott om fåglar nära spelplatser och det är full fart just nu i skogarna....

Även andra flyttfåglar börjar anlända hit, så nu är läge att packa ryggsäcken med termos och smörgåsar, ta sig ut i naturen för att titta eller lyssna på fåglar. Vi har i Karesuando en riktigt fin plats med fågeltorn, finska Mannakoski, där man kan se bla. gäss, svanar, tranor och knipor men även olika vadare brukar hålla sig vid strandkanten.Foto: Håkan Siggemo

Kine Malterud, som startat sin skidtur i Kirkenäs fortsatte från Karesuando den 4 mars. Ni kan följa hennes resa på hennes blogg, http://maltur.blogg.no .
Innan avfärden blev hon bjuden på äkta svensk snus. Vi önskar henne lycka till på sin skidtur som är planerat att avslutas i Kvikkjokk den 6 april.