Tidigare artiklar

Här kan du läsa tidigare artiklar som är publicerade på hemsidan under 2012


   
Göte Flodqvist från Stockholm var och besökte Karesuando i september. Han fick uppleva det som så många andra drömmer om och berättar: "Jag tillbringade natten mellan den 19 och 20 september på vägen, upp till toppen på berget Kaarevaara. Såg ett fantastiskt norrsken under många timmar innan molnen kom. Bifogar några exempel på spektaklet".


Reserapport från det 5:e mötet i Struve Geodetic Arc Coordinating Committee, Oshmyany, Vitryssland, 4 juli 2012

Struve Geodetic Arc Coordinating Committee har bildats av de tio stater som berörs av Struves meridianbåge. Syftet med kommittén är bl.a. att hantera frågor som rör hela meridianbågen samt för behovet av att utbyta erfarenheter och att delge information mellan staterna.

Av de 265 mätpunkter som ingår i meridianbågen och som mättes på 1800-talet är 34 stycken sedan 2005 medtagna på Unescos världsarvslista. Samma år bildades kommittén. Möten i kommittén hålls vartannat år och årets möte (det 5:e i ordningen) hölls i Oshmyany, Vitryssland, 4 juli 2012


ISOSAARI
Kuttainen 19. juni 2012


Foto & Text: Håkan Siggemo

Ögonblicks bild från Isosaari, besökte holmen och det är mycket som händer där. Lador renoveras, ängar återställs, ett fårhus har byggts och det finns tackor och lamm där.
Du som aldrig eller inte under senare tid besökt Isosaari, gör det under sommaren om du har möjlighet.


Ibland kan en flygplats få besök av ovanligare flygplan som här i Karesuando.

Foto: Juha Pahajoki 2012-06-12


LILLA VASALOPPET
Det har redan blivit en tradition att skolorna anordnar "lilla vasloppet". I år deltog elever från f-6 från alla skolor i området, Karesuando skola, Sameskolan, Tulinkisunado skola och från finska Karesuvanto. Det var ingen tidtagning och de yngre barnen äkte en kortare sträcka, efteråt bjöds alla på lunch i skolans matsal.


Foto och Text: Håkan Siggemo


Allt fler och fler vårfåglar anländer till Karesuando.
Snösparven är vanlig syn, men brukar komma först då vi har barmarksfläckar men nu har dem kommit mycket tidigare. Här ser ni några som solar i kvällssolen.

Foto: Juha Pahajoki 2012-04-01


PIMPELTÄVLING I MAUNU 10. MARS 2012
Nu var det dags för årets pimpelsäsong, som börjar med Maunu pimpeltävling för att sedan fortsätta till början av maj till Suijanappet som avslutar säsongen.
Det var närmare 150 personer som hade kommit till Maunu för att tävla och njuta av vårvädret. På plats fanns det även långväga gäster från Australien som var fascinerade av isfiske och naturen här uppe.

De tre vinnarna hämtar sina priserFoto: Juha Pahajoki 2012-03-10


På fredag 20.januari var det bröllop i Karesuando kyrka.
Bruden, som var en av de engelska turisterna,
åkte renskjuts till kyrkan


Foto: Håkan Siggemo 2012-01-20