Tidigare artiklar

Här kan du läsa tidigare artiklar som är publicerade på hemsidan under 2006.


 

Den 19. December kunde vi se solen spegla sig i molnen som spred sig över Kaarevaara trots vintermörkret och kommande Vintersolståndet som är årets mörkaste dag.


Foto: Juha Pahajoki 061219

Fler vinterbilder
 


Här kommer sista byggbilderna från Arctic Prints byggnation i Karesuando. Nu är husbygget klart och verksamheten igång. Hösten 2006 kommer hela den kommande personalen vara färdigutbildat och påbörja sin anställning.

Nu återstå bara önska lycka till till etableringen i Karesuando och tacka företagsledningen och byggarbetarna för att vi har fått följa byggets framskridande och kunna presentera detta på WWW.KARESUANDO.SE

 
   
Lite ovanligare gäst på fågelbord....


RIKSVÄG 45 BLIR
EUROPAVÄG 45


Här i Karesuando vid gränsen till Finland, startar eller slutar Europas längsta väg, E 45:an.

Fredagen den 24 november
invigdes Europas längsta väg, E 45,
som får sträckning från Gela på Sicilien till Karesuando i norra Sverige. Infrastrukturminister Åsa Torstensson invigde vägen i Göteborg tillsammans med Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö och José Chapel Ferrer, director Transport division, UNECE.


TYNNYRILAKI

lat. 68° 15' 18''
long. 22° 58' 58''


Utsikt från Tynnyrilaki


Struves meridianbåge som är 2 820 km lång utsågs 2005 till ett av Unescos världsarv. I Sverige går den genom Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna kommun. Meridianbågen är resultatet av en gradmätning mellan Norra Ishavet och Svarta havet . Gradmätningar gjordes för att bestämma jordens storlek och form. Genom gradmätningen kunde jordens avplattning vid polerna bestämmas.

Läs merMats Andersson från APeL, som är nationellt centrum för forskning och utveckling i arbetsplatslärande, var första gästföreläsaren i ett nytt
 projekt, Landsbygdsnätverk för tillväxt.

Föreläsningen genomfördes i Karesuando och sändes via videokonferens till Lannavaara, Vittangi och Kiruna.

Läs mer härLars Tuoremaa och hunden Blixten med björnhanen som Lars sköt på Rovavaara under årets älgjakt. Björnens slaktvikt var på 85 kg och levande 115 kg. De övriga i jaktlaget hette Christian Tuoremaa, Rolf Tuoremaa, Johan Tuoremaa, Anders Tuoremaa och Tony Bernestedt. Tisdag 19. September hade Datorteket, Lärcentrum, Fyrklöver, Eurosuando och NSK gemensam friluftsdag och man tillbringade dagen i Pingisjärvi och fick se hur den igenväxta slåttermarken börjar se ut som det gjorde i början av 1900-talet.
Fler bilderDet byggs som aldrig förr i Karesuando. Statoil i Karesuando bygger ut sina lokaler och Mats Eliasson berättar att ombyggnationen ska vara klar till nästa sommar.
Det byggs även en till affär som ska öppnas November 2006. Bakom satsningen står Ingvar Eliasson och Per Lax.
I Idivuoma har en ny turistsatsning kommit igång med nyrenoverade lokaler och i Mertajärvi bygger Bengt Blomqvist nya lokaler för sin verksamhet.


Den positiva framtidstron som växer i Karesuando, gör att människor åter törs satsa på ett liv här. Och nu är det inte bara människor som flyttar in, för förra Torsdagen rullade Ulf och Ulrika Blinds nya hem in i Karesuando. Det är ett hus de köpt från Muodoslompolo som flyttades med trailer till Karesuando.
Här hittar du fler bilderFoto: Ulf H. Tuoremaa 060907


  
Kuttainen 060905

I Kuttainen anläggs ny gatubelysning som kommer att vara färdig lagom till höstmörkret. Även Maunu och Idivuoma står på tur att få ny belysning.

I Jatuni på finska sidan har det gjorts i ordning en grillplats med toaletter och vedboda. Det är en del av "Gröna jobb" satsningar som gjorts på området. Platsen ligger vackert vid Muonioälv vid sk. "Jatunin Pahta" där stora stenhällar når nästan tvärs över hela älven.ROSTUJAVRI SOMMAREN 2006

Rostujavri är ett välkänt ställe bland alla fiskeintresserade och framför allt i vårt grannland Finland. Själva Rostujavri förknippas ofta med rödingar men här finns även området som kallas för Sandåslandet som är ett fiskeeldorado för harrfisket.
Läs mer
Gösta Gunnare i full färd med att klippa ängar i Karesuando

 I Karesuando har man under de senaste åren satsat mycket för att hålla landskapet öppet genom att röja upp och på nytt börja med slåttern på de delvis igenväxta ängarna. På det sättet bevaras de typiska "slåtterblommorna" som annars tas över av rallarros, hundkex och vide.


I början av Augusti besökte tysken Cédric Karesuando under några dagar. Han skrev en liten presentation som vi publicerar här...
Läs mer


Foto: Ulf H. Tuoremaa


Att tvätta sig är världens naturligaste sak för oss.... men hur många har sett en ripa tvätta sig????


   
Foto: Rostujavri 060717 Juha Pahajoki


Nu har Slåtterängarnas Intresseförening fått sin nya slåttermaskin som kommer att användas i Pingisjärvi slåtterområde. Maskinen kan även användas för att restaurera igenväxta sjöar och vattendrag som håller på bli stort problem och kräver stora insatser i snar framtid. Eftersom dessa åtgärder tar lång tid att genomföra borde gemensamma krafttag tas redan nu för att komma igång, säger projektledaren Juha Pahajoki.   Markku Niskanen och Mauri Gat

Närheten till flygplats på finska sidan i Enontekiö gör att det finns möjlighet att besöka Karesuando även med flygplan som Markku Niskanen och Mauri Gat från Helsingfors gjorde. Eftersom vädret var fint så passade de på att flyga en natt för att skåda midnattssolen, då även undertecknad fick åka med och njuta av en härlig luftfärd....

       
   
Foto: Juha Pahajoki 060713


Eleverna från Karl Johan skola i Örebro har skrivit en reseskildring från deras resa hit till Karesuando och Trerilsröset. Läs här

TRERIKSRÖSET 3. MAJ 2006

Elever från Karl Johan skola i Örebro besökte Karesuando 2-4. Maj. I bilden ovan ser ni besöket på Treriksröset som var resans höjdpunkt.

Se bilder


Idivuoma och Soppero så fick jag se detta regnbåge som ramade in berget. Tyvärr räckte inte min vidvinkel för att fånga hela vyn men det var otroligt vackert.

Foto: Juha Pahajoki 060520Norrbottensradio P4 firade 1.juni sin 100. torsdagssändning från byarna i Norrbotten med Roger Qvarnström och Reine Sundqvist. Programmet sändes från Norrbottens teaterns lokaler från Luleå. På plats var inbjudna representanter från en del av byarna som medverkat i programmet och på plats fanns även Karesuando representerat.
BILDER FRÅN
Sveriges nordligaste industrietablering

ÖPPET HUS

Lördag 6. Maj hade allmänheten möjlighet att besöka de nyinvigda industrilokalerna i Karesuando. Intresset var stort och de som jobbade, hade fullt upp med att demonstrera maskinerna. Det bjöds på olika jippon och underhållning.


INVIGNING AV ARCTIC PRINT AB

Torsdagen den 4. Maj invigdes Arctic Prints industrilokaler i Karesuando. Det var Landshövdingen Per-Ola Eriksson som genomförde invigningen med att trycka en logo på en t-shirt. Därefter fick de inbjudna gäster bekanta sig med själva tillverkningen och efter det var det middag som serverades i en lavvu på gården.
Bilder från invigningen


Karesuando skola åk 4-6 var i Borås den 27. Maj för att tävla i "Rätt låt vinner" med sin låt "Tänkte Jag". Tyvärr vann de inte men hade en mycket trevlig resa.


Foto: Ewa Rovik


På Lördag kom första svalorna till Mertajärvi och man blir förvånad över deras snabbhet att bygga bo. Redan på kvällen var några av bon redan klara. Det finns ett ordspråk som lyder så här på finska:
Kuu kiurusta kesään
puoli kuuta peipposesta,
västäräkistä vähäsen,
pääskysestä ei päivääkään

Så om man tolkar den så måste sommaren vara här

Foto: Tina EliassonDe första tecknen av den efterlängtade upprustningen av vägen mellan Karesuando - Mertajärvi som ska vara klar till hösten.


LÄRCENTRUM KARESUANDO
Utvecklingsdag för näringslivet och föreningar
Torsdagen den 4. Maj 2006


Lördagen den 29. april var en stor dag för Charlotta Åkerblom och Tomas Sjöberg från Stockholm när de vigdes på toppen av Kaarevaara. Vigselförrättare var Oskar Skoglind.
Färden till Kaarevaara blev nog minnesvärd för både brudparet och gästerna eftersom skoterfärden dit erbjöd många strapatser innan man hade tagit sig fram över vattenfyllda sjöar och myrar. 
   Foto: Juha Pahajoki 060429Karesuando Lärcentrum har fått en ny lokal projektledare. Heli Puranen har nyligen börjat sin anställning och hon ska jobba med utvecklingsfrågor inom Lärcentrum och just nu håller hon på planera en utvecklingsdag för företagare.   

Pimpelfiske i det vackra vårvädret är en populär fritidssysselsättning. Våren här uppe med sina vita vidden och solen som klättrar högre och högre för varje dag, får oss att längta till naturen.


En av de mest sällsynta fåglar här uppe i norr är fjällugglan som är rödlistat som akut hotad. Jag har endast sett den tre gånger och nu var det första gången jag fick bild av den fast kvalitén är inte det bästa.

Foto: 060409 Juha Pahajoki


Ingen som har varit i skogen vid den här tiden av året har kunnat undgå att se eller åtminstone höra ripans knarrande läte. Här i området har ripan haft en viktig ekonomisk betydelse eftersom ripan varit en eftertraktat handelsvara och många kunde få en stor del av årsinkomsten av jakt.

Se fler bilder

Foto: 060404 Juha Pahajoki

En del flyttfåglar som snösparv har återvänt. Fågeln som jag fotograferade försökte flera gånger ta över sittplatsen under taket där gråsparven höll hus men lyckades inte....


Sol, nysnö och bara några minusgrader.....
 


EUROSPAN
HÄLSOPROJEKT SUCCÉ
I KARESUANDO

Svea Hennix och Lena Eliasson

Projektet som ingår i ett stort Europeiskt hälsoundersökning har blivit en succé i Karesuando. Nu har redan över 700 personer anmält intresse att vara med.
Läs mer


GRATTIS TILL ÅK 4-6
I KARESUANDO SKOLA

De har kommit in bland de 12 finalister som kommer att tävla i "Rätt låt vinner" i Borås den 25-27 Maj. De har själv skrivit texten och musiken till låten som blev uttagen till finalen av 96 tävlingsbidrag.Vill du se varifrån våra besökare kommer, läs här
  
Foto: Juha Pahajoki 060310

Tjädern som har besökt byn flera veckor var vid Eurosuando på fredag - det kanske var morgonfika den var intresserad av.


Nu börjar man ana vad det ska bli. Det är bara önska alla välkomna till Karesuando


Onsdag den 15. Februari var det dags för
GRÄNSLÖS FRILUFTSDAG

I KARESUANDO

då Karesuandoskolorna båda sidor av gränsen
samlades för att skulptera med snö och samtidigt träffa varandra.
En del av eleverna hade djur som dagens tema. Det var kanske det som gjorde att vi fick ovanligare publik i år, nämligen en tjädertupp som kom på besök.

Fler bilder

Detta är ett samarrangemang mellan
Karesuando Fyrklöver, Eurosuando, Karesuando skola, Karesuando Sameskola och Karesuvannon koulu


I början av Februari besökte några killar från Holland Karesuando. De hade varit i Nordkapp i Norge ja var på väg hem när de stannade till för att värma sig ett tag. Termometern visade -29 grader men det avskräckte inte dessa glada resenärer...Nu har även årets Isprojekt startat och i år kommer man att koncentrera kring skoterleder i Karesuando. Vi väntar med spänning på resultatet.Sune Salomonsson, Gunilla Hetta och Harry Asplund håller på att ta upp is.
Nu har solen äntligen återvänt och på Söndag kunde man beskåda dessa vyer i Mertajärvi.

   
Foto: 060115 Juha Pahajoki


När ljuset börjar återvända och dagarna blir längre, är det härligt att åka skidor fast temperaturen närmar sig -30 grader.

    

Fler vinterbilder
   
Foto 060108 Juha Pahajoki


Hos Lars-Olof och Berith Juuso i Mertajärvi kan man uppleva något ovanligt. Familjen har en renkalv som heter Snövit och hon har blivit så tam att hon gärna kommer in för att äta med de övriga i familjen.    


Nu har EUROSPAN projektet i Karesuando startat


På Tisdag var det dags för första deltagare i projektet att genomgå en hälsoundersökning. Projektet har trevliga lokaler i Kuttainen där undersökningar genomförs. Det tas blodprover, längd, vikt, blodtryck, vilopuls, bentäthet och  lungkapacitet samt du får fylla i en enkät om kostvanor.
Se bilder