Tidigare artiklar

Här kan du läsa tidigare artiklar som är publicerade på hemsidan under 2004.


 


VINTERSOLSTÅNDET
Årets mörkaste dag 21. dec
Bilder från Karesuando

Foto: Juha Pahajoki  041221


 
Julen är snart här, barnen firade andra advent
Foto:Christer Funck


Demografiska Databasen i Karesuando fick ett glädjande besked idag den 22 nov. Vetenskapsrådet har beviljat ansökan som innebär att de tolv arbetsplatserna har säkrats i minst två och ett halvt år framåt.

Beskedet firades med tårta redan på
morgonen.

Det kändes att även Esrange firade beskedet då personalen såg
reketuppskjutning från kaffebordet.

Foto/Text: Christer Funck


Första snön i Karesuando 040918

Foto: Juha Pahajoki


Höstbilder
 
Höstbilder från Karesuando


                
Tack vare det regniga vädret finns det gott om svampar i år.


KARESUANDO MARKNAD

30 juli - 1 augusti 2004

MARKNADSBILDER
Arr: Karesuando fyrklöver

 


Här kommer några bilder på en lite ovanligare gäst i trägården här uppe, Skymningssvärmare. Den är större än våra vanliga nattfjärilar och likt en kolibri flyttar den sig från blomma till blomma.

Skymmningssvärmare


NORDKAPP - SICILIEN
Läs intervjun om Andreas Kreuz från Tyskland, som ska promenera  från Nordkapp till Sicilien i sommar.
Ann-Kristin Simma passade på att intervjua honom när han passerade Karesuando den 2. juni 2004.
Läs intervjun

Foto: Ann Kristin Simma


VÅR I KARESUANDO
Våren i Karesuando erbjuder oförglömliga stunder i naturen. Tiden för lövsprickningen är här och man kan ana ett  ljusgrön skimmer i överallt. Men ta vara på stunden och njut av naturen. En tur till t.ex. Kaarevaara, vårt utsiktsberg, för att njuta av midnattssolen. Men vandra varsamt, glöm inte bort att det finns annat att se, djuren och fåglarna. Som t.ex. ripan som jag hade turen att se.

 

Kaarevaara 2004-06-02 Kl. 23.50 Foto: Juha Pahajoki


INLANDSTING
I KARESUANDO
24-25 maj 2004
Program
Inlandskommunerna ekonomisk förening anordnar "Inlandsting" i Karesuando den 24-25 maj 2004. I föreningen ingår 20 kommuner från Kristinehamn i söder till Kiruna i norr. Kiruna är ny medlem from 2004. En fråga som föreningen driver för närvarande är att uppgradera riksväg 45 genom Sverige och vägen vidare upp till Nordkapp till europaväg. Det skulle resultera i "E 45" från Sicilien till Nordkapp och förhoppningsvis få flera att välja att åka genom Inlandet. Från Sicilien till Göteborg heter vägen redan E45. Vår kontaktperson i Kiruna kommun är Jan Unga.
 


Nu har Kylskåpsmannen kommit till Karesuando

Oliver Vogel, känd vid tillfället som kylskåpsmannen anlände till Karesuando på lördagen den 24. april 2004. Hans mål är att besöka så många ställen i Sverige som möjligt och till slut skriva en reseguide om Sverige. Nu har han 4 års vandring och ca. 250 kommuner bakom sig. Det ovanliga med han är att hans ryggsäck består av ett kylskåp! På bilderna nedan håller han på klistra sameflaggan och Karesuandomärket på sitt kylskåp.

 
Läs mer om Oliver Vogel
 

LÄRCENTRUM
KARESUANDO INVIGDES

Den högtidliga invigningen av Lärcentrum Karesuando skedde torsdag 1. april. Invigningstalare var professor Ole Henrik Magga från Kautokeino, Norge. 
Läs mer


VICTORIA-LEDEN
INVIGDES I KARESUANDO

Torsdagen den 18. mars invigdes den svensk-finska snöskoterleden mellan Muonio-Kilpisjärvi.  Invigningen skedde under högtidliga former, med representanter från de tre deltagande kommunerna, finska Enontekiö och Muonio samt Kiruna kommun.
Bilder från invigningen

 

NU ÄR ISBASTUN KLAR
Nu kan vi avslöja för er alla som har undrat om det verkligen går att basta i en bastu av IS. Vi har bastat och det var verkligen en annorlunda upplevelse. Känslan för att möta is där man är van att känna brännande ånga kan nog inte beskrivas med ord, det måste upplevas.
För er som är intresserade så kommer det att finnas möjlighet att använda isbastun för arrangemang. Isbastun har omklädningsrum, bastu och pool. Direkt från bastun stiger du rakt in i Muonioälvens kristallklara, kalla vatten.

   
Foto: Juha Pahajoki